Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

Μεγάλη Παρασκευή στον Άγιο Βλάσιο Αμφίκλειας - Δαδί πριν από 75 χρόνια..Mια εγκάρδια χειραψία με την παράδοση!

Στην φωτογραφία του στολισμού του επιταφίου εικονίζονται: 
Δεξιά:  ο Γιώργος Σαγιάς (Κωλέττης)
Αριστερά:κάτω ο Λουκάς Σαγιάς (Κωλέττης)
 ο Στέλιος Μπακάλης
πάνω ο Στάθης Πανουργιάς 
Στη μέση ο Παύλος Ντάλας (γιος του Παπαγιώργη εφημέριου του Αγίου Βλασίου)

Σύμφωνα με μαρτυρία του Γιώργου Σαγιά(Κωλέττη) την επιμέλεια του φωτισμού του επιταφίου την είχαν τα αγόρια. Μάλιστα φρόντιζαν ο επιτάφιος της ενορίας τους να είναι και ο καλύτερα φωτισμένος στην συνάντηση των επιταφίων των τριών ενοριών στην Πάνω Πλατεία! Γι αυτό είχαν εφεύρει  φωτισμό με μπαταρία που δανείζονταν  από τον Κωνσταντίνο Τσίπη(σύμφωνα με ιδέα του Στάθη Πανουργιά). Επίσης τα  αγόρια κάθε ενορίας είχαν αναλάβει και το πένθιμο χτύπημα της καμπάνας όλη την ημέρα!

Τα κορίτσια είχαν την επιμέλεια του στολισμού με γιρλάντες από λουλούδια, συνήθως μαργαρίτες που τις περνούσαν  μία μία με τη βελόνα σε κλωστή... Ξεχύνονταν στα γύρω χωράφια από το χωριό  και έφταναν πολλές φορές στα Κάτω Καλύβια για να τις μαζέψουν

Η γιαγιά μου η Μαρία Πανουργιά - Κούσουλα, έλεγε ότι το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας της Μεγάλης Παρασκευής το περνούσαν στην εκκλησία. Αρχικά διακοσμούσαν τον επιτάφιο. Ακολουθούσε η αποκαθήλωση λίγο πριν το μεσημέρι. Στη συνέχεια έψαλλαν το Μοιρολόι της Παναγιάς, τα Εγκώμια. Έτρωγαν στραγάλια και λειτουργιά. 


Δεν μαγείρευαν, δεν έπιναν κρασί, δεν έστρωναν τραπέζι όλη μέρα, παρά έβαζαν στο τραπέζι ένα πιάτο με ξύδι όπου όλοι βουτούσαν το ψωμί και το γεύονταν για να συμμεριστούν το Πάθος του Χριστού. Σύμφωνα με την παράδοση οι δουλειές (σκούπισμα, πλύσιμο, ράψιμο, κάρφωμα...) ήταν απαγορευμένες. Επίσης δεν επιτρεπόταν το πλύσιμο του σώματος.

Κορίτσια και αγόρια όλη μέρα γύριζαν από εκκλησία σε εκκλησία, σε όλες τις ενορίες. Κάποια έφταναν και στο Μοναστήρι για να προσκυνήσουν και να περάσουν κάτω από τον επιτάφιο.
  
Κατά τη διάρκεια της περιφοράς των Επιταφίων, αναμμένα κεριά και θυμιάματα δεν έλειπαν από το κατώφλι της εξώπορτας και το μπαλκόνι των οικιών.

Βέβαια δεν έλειπε και ο συναγωνισμός  στη συνάντηση των επιταφίων, το βράδυ, στην Πάνω Πλατεία όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω! Ποια ενορία έχει τον μεγαλύτερο επιτάφιο, ποια ενορία έχει διακοσμήσει  καλύτερα τον επιτάφιο, ποια ενορία έχει τον καλύτερο φωτισμό αλλά και τέλος ποια ενορία θα σηκώσει ψηλότερα τον επιτάφιο από την άλλη! 


Μετά την περιφορά οι πιστοί όφειλαν να επιστρέψουν όλοι στον Ναό, περνώντας κάτω από τον Επιτάφιο. Στο τέλος τα λουλούδια του Επιταφίου έπαιρναν τη θέση τους  το εικόνισμα του σπιτιού!
* Κάποια από αυτά τα έθιμα τηρούνται "ευλαβικά" μέχρι σήμερα!
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ! ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΦΩΤΙΣΗ!!!

Κατασκευή μαθητών με πηλό