Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Ο Χριστός γεννιέται(κεφ.Δ΄19)

Η Γέννηση του Χριστού - Πρώτο μέρος 

 


Η Γέννηση του Χριστού - Δεύτερο μέρος


Οι προφήτες είχαν μιλήσει για τον ερχομό του Μεσσία. Όταν έφτασε η ώρα αυτή, στον κόσμο κυριαρχούσαν οι Ρωμαίοι. Ο αυτοκράτορας Αύγουστος έδωσε διαταγή ν’ απογραφούν όλοι οι υπήκοοι της αυτοκρατορίας του, ο καθένας στον τόπο καταγωγής του. Ήθελε να δει πόσο πληθυσμό είχε το κράτος του, για να εισπράττει και τους ανάλογους φόρους.


Η γέννηση του Χριστού
Ο Ιωσήφ και η Μαρία ξεκίνησαν από τη Ναζαρέτ για τη Βηθλεέμ, τον τόπο καταγωγής τους. Το ταξίδι ήταν μεγάλο και κουραστικό. Όταν έφθασαν, έψαξαν κάποιο μέρος για να μείνουν. Σε σπίτι ή σε πανδοχείο όμως δεν υπήρχε δωμάτιο διαθέσιμο. Το μόνο που μπόρεσαν να βρουν ήταν μια γωνιά σε μια σπηλιά που ήταν στάβλος. Εκεί η Παναγία γέννησε τον Yιό του Θεού, το Χριστό! Κι αφού δεν υπήρχε κρεβατάκι, τον έβαλε σε μια φάτνη(το παχνί, το ξύλινο δοχείο όπου τρώνε τα ζώα) να κοιμηθεί. Ο στάβλος γέμισε φως. Τα ζώα γύρω ζέσταιναν με την ανάσα τους το θείο βρέφος και του έκαναν συντροφιά.
Ένα αστέρι λαμπερό από ψηλά έδειχνε ότι είχε γίνει κάτι πολύ σπουδαίο. Ο ουρανός άνοιξε και άγγελοι άρχισαν να κατεβαίνουν προς τη γη ψάλλοντας στο θείο βρέφος: «Δόξα έν υψίστοις Θεῴ καί έπί γἤς εἱρήνη έν ὰνθρώποις εὺδοκία». Βοσκοί, απλοί άνθρωποι που βρίσκονταν εκεί γύρω, έτρεξαν να δουν και να προσκυνήσουν το νεογέννητο μωρό, όπως τους είπε ένας άγγελος.
Μάγοι σοφοί(
έτσι λέγονταν οι επιστήμονες εκείνης της εποχής που μελετούσαν τ' άστρα) από την Ανατολή, που είχαν οδηγό το φωτεινό αστέρι στον ουρανό, ταξίδεψαν για να προσκυνήσουν το βασιλιά του κόσμου. Αυτοί έφεραν για δώρα χρυσό, γιατί ήταν βασιλιάς, λιβάνι, γιατί ήταν Θεός και σμύρνα, γιατί θα θυσιαζόταν για τους ανθρώπους.
Εικόνα

Μαθαίνω


Το απολυτίκιο των Χριστουγέννων
‘H Γέννησίς σου Χριστέ ὸ Θεός ήμῴν, ὰνέτειλε τῴ κόσμω τό φῴς τό τἤς γνώσεως. 'Eν αὺτἤ γάρ οἱ τοίς ἄστροις λατρεύοντες, υπό ὰστέρος έδιδάσκοντο, σέ προσκυνείν τόν ἍHλιον τἤς δικαιοσύνης καί σέ γινώσκειν έξ ὕψους 'Aνατολήν. Κύριε, δόξα σοι.
Απόδοση στη νεοελληνική γλώσσα
Η γέννησή σου, Χριστέ και Θεέ μας, φανέρωσε στον κόσμο το φως της γνώσης. Το αστέρι της γέννησής σου δίδαξε σ’ αυτούς, που πριν λάτρευαν τ’ αστέρια, ότι εσύ είσαι ο ήλιος της δικαιοσύνης, γι’ αυτό κι έτρεξαν να σε προσκυνήσουν, αφού κατάλαβαν ότι εσύ είσαι το φως του Θεού. Κύριε, ας είσαι δοξασμένος.
  • Οι χριστιανοί σε ολόκληρη τη γη γιορτάζουν τα Χριστούγεννα.
  • Κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει τα δικά της χριστουγεννιάτικα έθιμα.
  • Τα κάλαντα των παιδιών, το χριστουγεννιάτικο δέντρο ή το στολισμένο καράβι, τα φαναράκια της νύχτας, τα παιχνίδια και τα γλυκά είναι παραδόσεις που παρουσιάζονται διαφορετικές από τόπο σε τόπο.
  •   
    Μαθαί