Το καθημερινό φαγητό των Ελλήνων έχει ως βάση το ψωμί ή την πρώτη ύλη
του ψωμιού, τους σπόρους δηλαδή των δημητριακών. Γι' αυτό και η έννοια
του φαγητού ταυτίζεται για τον Έλληνα με το ψωμί. Στις μεγάλες γιορτές το ψωμί βάζει τα καλά του με
ιδιαίτερο όνομα και είδος παρασκευής κάθε φορά και κατέχει σπουδαία θέση
ανάμεσα στα εορταστικά φαγητά.
Τα
Χριστούγεννα το ψωμί είναι χριστόψωμο.
Είναι στρογγυλό και στην επάνω επιφάνειά του έχει
σταυρό από ζυμάρι, καρύδια ή αμύγδαλα με το τσόφλι, με τα οποία κάνουν διάφορα σχήματα.
Βασικό στοιχείο το σχήμα του σταυρού και το καρύδι Έτοιμο το Χριστόψωμο!
Μπράβο παιδιά και του χρόνου!
Άξιοι συνεχιστές της παράδοσης της Αμφίκλειας!