Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

BIBLIOMOTOCARRO: A Beautiful Italian Idea («Βιβλιο-τρίτροχο», μία υπέροχη ιταλική ιδέα!)
BIBLIOMOTOCARRO, είναι μια περιοδεύουσα βιβλιοθήκη που φέρνει βιβλία κάθε Σάββατο στα χωριά της Basilicata (Ιταλία). Το «Bibliomotocarro» περιλαμβάνει περίπου 700 βιβλία και με κατάλληλη σήμανση κάνει οκτώ στάσεις σε συγκεκριμένες ώρες όπου τα παιδιά μεταξύ οκτώ και δώδεκα ετών περιμένουν να δανειστούν βιβλία.

Πρόκειται για ένα μεταχειρισμένο τρίτροχο όπου στις δύο πλευρές του υπάρχουν παράθυρα, στο εσωτερικό του πολλά ράφια με εκατοντάδες βιβλία, ενώ η οροφή του είναι κατασκευασμένη από κεραμίδια και καμινάδα! Ένα όμορφο παιχνιδιάρικο τρίτροχο!
Bibliomotocarro_icon4Είναι η όμορφη ιταλική ιστορία του συνταξιούχου δασκάλου Antonio La Cava από την Ferrandina (Ιταλία) που τρέχει στα χωριά της Basilicata με το «Βιβλιο-τρίτροχο» του για την προώθηση της ανάγνωσης. Και τα παιδιά τον περιμένουν με ενθουσιασμό.

Bibliomotocarro_icon2

Στις πλατείες τα παιδιά τον περιμένουν πότε θα φανεί. «Δανείζονται βιβλία και κάθονται σ’ ένα σκαλάκι μετροφυλλώντας τα. Δημιουργείται μια μαγική ατμόσφαιρα.» Πριν από την αναχώρηση τα παιδιά γράφουν στη «Λευκή Βίβλο» που άνοιξε για το σκοπό αυτό ό, τι θέλουν, ιστορίες ή προσωπικές αφηγήσεις. «Όταν μου το επιστρέψουν το βιβλίο πέφτει στα χέρια των άλλων παιδιών που συνεχίζουν την ιστορία ή γράφουνε άλλους. Και είναι πάντα υπέροχες ιστορίες.»Κάθε μήνα ο Antonio τρέχει περίπου 500 χιλιόμετρα και μεταδίδει στον μικρότερο το πάθος για την ανάγνωση. Τα συγχαρητήρια μας Antonio!

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: Ιανουαρίου 27, 2014 Συγγραφέας: Νανά Χρυσοστόμου Μιχαηλίδου