Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

«ΜελΟδύσσεια: μια μουσική ιστορία για νέους»

                                     
                                    Πατώ στον παρακάτω σύνδεσμο:
                                       http://melodisia.mmb.org.gr

Ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος “Λίλιαν Βουδούρη”.
Η «ΜελΟδύσσεια» είναι μια διαδικτυακή διαδραστική εφαρμογή για την Ιστορία της Δυτικοευρωπαϊκής μουσικής από τον Μεσαίωνα μέχρι σήμερα.

Το πρόγραμμα αποσκοπεί να εισάγει και να εξοικειώσει με την κλασική μουσική τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τους σπουδαστές ωδείων, καθώς και όσους αγαπούν τη μουσική και βρίσκονται στα πρώτα στάδια της γνωριμίας τους με αυτή μέσω της μελέτης σημαντικών συνθετών, έργων και μορφών που θεωρούνται σταθμοί στην εξέλιξη της Δυτικοευρωπαϊκής έντεχνης μουσικής.
Η ΜελΟδύσσεια είναι ειδικά φτιαγμένη για το ελληνικό κοινό, καθώς αποτελεί πρωτότυπη δημιουργία στην ελληνική γλώσσα, εκπονήθηκε από το επιστημονικό δυναμικό της Μουσικής Βιβλιοθήκης χρησιμοποιώντας πρωτότυπα κείμενα, ηχητικά παραδείγματα από συναυλίες από το αρχείο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και εικόνες από έντυπα της Βιβλιοθήκης και μεγάλα μουσεία με μηδενικό κόστος για τον χρήστη.
Οι στόχοι του προγράμματος είναι:
  • Να δημιουργηθεί ένα ζωντανό και διαδραστικό εργαλείο για την διδασκαλία της Ιστορίας της Μουσικής στα ελληνικά, προσβάσιμο από την τάξη, το ωδείο ή το σπίτι.
  • Να αφυπνιστεί το ενδιαφέρον των μαθητών για μια μουσική παράδοση που συχνά θεωρούν «βαρετή», «ξένη», «παρωχημένη», «δύσκολη».
  • Να λειτουργήσει διαθεματικά θέτοντας αυτή τη μουσική στα γενικότερα πλαίσιο του σχολικού προγράμματος της δευτεροβάθμιας, αλλά και των τελευταίων τάξεων της πρωτοβάθμιας, εκπαίδευσης συνδέοντάς την με τα μαθήματα της Ιστορίας, της Γλώσσας και των Επιστημών.
  • Να αξιοποιήσει και να διαθέσει σπάνιο υλικό της Βιβλιοθήκης, μέσω της ψηφιοποίησής του, σε άλλες ομάδες πέραν του ακαδημαϊκού κοινού.
  • Να φέρει τον εκπαιδευτικό της μουσικής σε επαφή με τις υπηρεσίες και δυνατότητες της Βιβλιοθήκης αλλά και να διευκολύνει την διαδικασία της διδασκαλίας καθώς όλο το υλικό (ήχος, βίντεο, εικόνες, κείμενα) θα είναι συγκεντρωμένο σε αυτή την εύκολα προσβάσιμη πηγή.