Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Παγκόσμια Ημέρα της Γης με στόχο την περιβαλλοντική αφύπνιση

Παγκόσμια Ημέρα της Γης με στόχο την περιβαλλοντική αφύπνιση

 Λιγότερα λόγια, περισσότερα έργα!!!!!!!!!!!!!

Διεθνής Ημέρα της Γης
Από το 1970 κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου γιορτάζεται η  Ημέρα της Γης με στόχο την κινητοποίηση ανθρώπων, κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και οργανισμών, για ένα καθαρό πλανήτη.


Ένα εκπληκτικό video timelapse έστειλε και ο δορυφόρος της Nasa  που πραγματικά ταιριάζει στην ημέρα αφού δείχνει μαγικές εικόνες από τον πλανήτη μας.

 Ο πλανήτης μας και κάθε μορφή ζωής πάνω σ' αυτόν, απειλείται από φαινόμενα όπως  η διαταραχή της οικολογικής ισορροπίας, η καταστροφή των δασών και των υδροβιοτόπων, η μείωση των ποσοστών του όζοντος στην ατμόσφαιρα και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ως αποτέλεσμα έχουμε την ερημοποίηση,  τη λειψυδρία, τη μόλυνση που με τη σειρά τους  προκαλούν προβλήματα πείνας και ασθενειών. Περιβαλλοντικοί πρόσφυγες υπάρχουν ήδη σε πολλές περιοχές της γης όπου παρουσιάζονται τα παραπάνω προβλήματα. Η αλόγιστη χρήση των πόρων που προσφέρει η γη προκαλεί ανεπανόρθωτη καταστροφή στο περιβάλλον. Η Ημέρα της Γης μας θυμίζει πως το μέλλον του πλανήτη είναι ευθύνη όλων μας.

...και θυμηθείτε: "Το περιβάλλον δεν το κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας...
αλλά το δανειστήκαμε από τους απογόνους μας!"
 Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ το 42% των αυτοχθόνων θηλαστικών, 43% των πτηνών, 45% των πεταλούδων, 30% των αμφιβίων, 45% των ερπετών και 52% των ψαριών του γλυκού νερού κινδυνεύουν να εκλείψουν στην Ευρώπη.
 Αντίστοιχη είναι και η υποβάθμιση του θαλάσσιου πλούτου λόγω της υπεραλίευσης και της μόλυνσης.
Υπολογίζεται ότι στη Μεσόγειο μόνο, έχουν διαρρεύσει τα τελευταία 15 χρόνια 55.000 τόνοι πετρελαίου ρυπαίνοντας χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής.
Τους τελευταίους δύο αιώνες, από τις ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν προστεθεί στην ατμόσφαιρα 2,3 τρισεκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, εντείνοντας τις κλιματικές αλλαγές.
  Η υπερθέρμανση, η ξηρασία, η ρύπανση του αέρα, των υδάτων και των εδαφών, η κλιματική αποσταθεροποίηση, είναι η καινούργια πραγματικότητα που βιώνει η Γη.