Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2013

16 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής-Επισιτισμού

Το 1980, η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε., θέσπισε και καθιέρωσε την 16η Οκτωβρίου, ως Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής-Επισιτισμού (ημερομηνία που ιδρύθηκε το 1945 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας FAO) με κύριο στόχο τον περιορισμό της πείνας στον πλανήτη.

nana_icon13 
1. Ιστοσελίδα «…και έφαγαν αυτοί καλύτερα», μια αισιόδοξη ιστορία για τον υποσιτισμό μέσα από παιχνίδι: Το διαδικτυακό παιχνίδι “…και έφαγαν αυτοί καλύτερα” δημιούργησαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) είναι μια διεθνής, ανεξάρτητη, ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση, που παρέχει επείγουσα βοήθεια σε άτομα που έχουν πληγεί από ένοπλες συγκρούσεις, επιδημίες, αποκλεισμό από την παροχή ιατρικής φροντίδας και φυσικές καταστροφές.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσφέρουν βοήθεια με κριτήριο την ανάγκη, ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία, φύλο ή πολιτικούς δεσμούς.

Στόχος του παιχνιδιού είναι η ευαισθητοποίηση παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών στο θέμα του παιδικού υποσιτισμού, μια ασθένεια που προκαλείται συνήθως από την έλλειψη τροφής τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα και πλήττει κυρίως τις αναπτυσσόμενες χώρες. Μέσα από αυτό το παιχνίδι μικροί και μεγάλοι θα παίξουν μαθαίνοντας και θα μάθουν παίζοντας για τη διατροφή των παιδιών και τον υποσιτισμό.

Πρόκειται για ένα έντυπο αποτέλεσμα μιας συνεργασίας 8 διαιτολόγων των Σερρών, της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Σερρών (Αγωγή Υγείας) και του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Σερρών, που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των παιδιών αλλά και των γονέων, για την υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών. Ρίξτε του μια ματιά και είμαστε σίγουροι ότι θα σας ενθουσιάσει!

O Ιπποκράτης είχε πει το 400 π.Χ. ότι το φαγητό πρέπει να είναι το φάρμακό σας και το φάρμακό σας πρέπει να είναι το φαγητό σας. 
 Αν ακολουθούσαμε τη συμβουλή του, πιθανόν σήμερα να μην είχαμε τα σοβαρά προβλήματα υγείας που προκύπτουν από τη διατροφή. Ξέρουμε ότι πολλές σοβαρές ασθένειες έχουν άμεση σχέση με την κακή διατροφή!Οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος, τα εγκεφαλικά επεισόδια και ο διαβήτης συσχετίζονται άμεσα με το τι και πόσο τρώμε. Η παχυσαρκία έχει γίνει μια παγκόσμια μάστιγα που είναι πηγή πολλών κακών.
Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για να βελτιώσουμε την κατάσταση;

 

Παν μέτρον άριστον, είναι το κλειδί, θα μας έλεγε ο Ιπποκράτης. Μια ισορροπημένη διατροφή, με τις σωστές αναλογίες σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη, χωρίς βέβαια υπερβολές όσον αφορά τη ποσότητα, μπορούν να μας προσφέρουν πάρα πολλά στη διατήρηση της υγείας μας.
nana_icon8
nana_icon10 3.Τροφούπολη
Η Τροφούπολη αποτελεί μια ολοκληρωμένη επιστημονική ιδέα, που έχει ως στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει παιδιά και γονείς σε θέματα που αφορούν την υγιή τους ανάπτυξη, μέσα από μια σειρά εκπαιδευτικών αλλά και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.

Έχοντας ως πρότυπο τη Μεσογειακή διατροφή, η Τροφούπολη προσπαθεί εύστοχα να εξοικειώσει τα παιδιά αλλά και τους γονείς για τη σωστή επιλογή των τροφών, την θρεπτική αξία των συστατικών αλλά και την συμβολή της υγιεινής διατροφής στη σωστή ανάπτυξη και διάπλαση του παιδικού οργανισμού.