Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος / 5 Ιουνίου


                              "Η ανθρωπότητα δεν προσδιορίζεται από όσα δημιουργεί 
                                         αλλά από όσα επιλέγει να μην καταστρέψει"
  Edward Osborne Wilson / Ο άνθρωπος που εισήγαγε τον όρο «βιοποικιλότητα» στην επιστημονική βιβλιογραφία

 Η 5η Ιουνίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος από τον ΟΗΕ το 1972.
 Για να θυμίζει σε όλους την αξία της Διάσκεψης της Στοκχόλμης για την ανθρωπότητα και το μέλλον του πλανήτη .
 Βέβαια μία μόνο μέρα δεν αρκεί για τη διατήρηση της πανίδας και της χλωρίδας της Γης, ούτε για τη διάσωση των πηγών ενέργειας και της βιοποικιλότητας του πλανήτη μας.
Εμείς τα παιδιά πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει η κάθε μέρα παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος για να σωθεί  Πώς; Με την αλλαγή στον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς στις καθημερινές μας συνήθειες και στις καταναλωτικές μας επιλογές.Να  στραφούμε σε οικολογικότερες και οικονομικότερες λύσεις.



  • Αλήθεια πόσες σακούλες σπαταλάμε άσκοπα κάθε μέρα αφού βέβαια μας παρέχονται και δωρεάν!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Πόσοι από εμάς χρησιμοποιούμε δικές μας τσάντες για αγορές;
  • Πόσα παιδιά έρχονται στο σχολείο κάθε πρωί με τη σακούλα στο χέρι και στο πρώτο διάλειμμα η σακούλα κατευθείαν στο καλάθι!!!!!!
  • Κάποια μέρα, η δασκάλα ζήτησε να βάλλουμε όλες τις σακούλες κάτω στο πάτωμα. Το αποτέλεσμα; Ένα πλαστικό λοφάκι. Από τότε οι πιο πολλοί χρησιμοποιούμε ένα μικρό δοχείο.
  • Πόσοι κάνουμε στα σπίτια μας κομποστοποίηση;
  • Αλήθεια πόσα περιβαλλοντικά προγράμματα κάνουμε  στα σχολεία και η περιβαλλοντική συνείδηση δεν αλλάζει...........Το περιβάλλον είναι ο ζωτικός μας χώρος και αποτελεί βασικό στοιχείο αγωγής η ευαισθητοποίηση για την ανάγκη διατήρησης και διαμόρφωσης της βιολογικής αλυσίδας, με την αλλαγή της στάσης και συμπεριφοράς απέναντι σε αυτό.


Η παγκόσμια κινητοποίηση για τη φροντίδα και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος είναι υποχρέωση και καθήκον όλων μας. Ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί μπορούμε να συμβάλλουμε με οποιονδήποτε τρόπο σ’ αυτή την προσπάθεια.
 

Ε΄Τάξη
Δημοτικό σχολείο Αμφίκλειας