Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΟ (ΚΟΝΤΙΝΟ Ή ΜΑΚΡΙΝΟ) ΠΑΡΕΛΘΟΝ




Ταξίδι στο χρόνο μέσω του Διαδικτύου
Τι θα λέγατε για ένα ταξιδάκι στο χρόνο; Φανταστείτε να μπορούσατε να γυρίσετε πίσω στο παρελθόν και να ξαναθυμηθείτε παλιά και αγαπημένα πράγματα που σας σημάδεψαν. Ή να γνωρίσετε αυτά που σας περιγράφουν οι μεγαλύτεροι, αλλά δεν τα είχατε προλάβει. Και μπορεί για την επιστημονική κοινότητα το θέμα των ταξιδιών στο χρόνο να είναι ανοιχτό εδώ και καιρό και να περιλαμβάνει λογής λογής θεωρίες, για το Διαδίκτυο όμως τείνουν να γίνουν... ρετρό!
Και τούτο, επειδή πλέον -με... μηχανή το
πληκτρολόγιο και το ποντίκι σας- μπορείτε να ταξιδέψετε σε όποια χρονιά σάς κάνει κέφι, όποτε το επιθυμήσετε. Και επειδή οι χρονομηχανές ήταν πάντα μέσα στα όνειρα των περισσοτέρων εξ ημών, ας δοκιμάσουμε να «ανέβουμε» στην πιο σίγουρη από αυτές, τον Ιστό, και να ξαναθυμηθούμε, να μάθουμε, να αναπολήσουμε και μετά -τόσο εύκολα όσο ταξιδέψαμε- να επιστρέψουμε στο σήμερα.
Θέλετε να δείτε δεινόσαυρους; Μήπως αναπολείτε παλιές διαφημίσεις και τραγούδια; Πάρτε μια γεύση των
δεκαετιών και -γιατί όχι;- των εκατονταετιών που πέρασαν, ξαναδείτε εκπομπές που παρακολουθούσαμε ως πιτσιρίκια, ακούστε τραγούδια που άκουγαν οι παππούδες μας και ξεφυλλίστε το διαδικτυακό «άλμπουμ» με τις φωτογραφίες του κόσμου, όπως ήταν αιώνες πριν.
* Ενας σίγουρος τρόπος για να ταξιδέψετε πίσω στο χρόνο, είναι να δείτε παλιές διαφημίσεις. Στο www.youtube.com/ watch?v=ajQ6q4IARaM θα βρείτε ενδιαφέροντα δείγματα από σποτάκια που άφησαν εποχή, ενώ γενικότερα στο YouTube οι χρήστες ανεβάζουν διαρκώς παλιές διαφημίσεις που εντοπίζουν. Στο συγκεκριμένο βίντεο θα βρείτε ένα ποτ πουρί με «αρχαία» σποτ και στη λίστα δεξιά θα εντοπίσετε ακόμη δεκάδες παρόμοια βίντεο. Ετσι, για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι!
* Θέλετε να δείτε παλιές μαυρόασπρες φωτογραφίες από κάθε γωνιά της Γης; Το www.old-picture.com διαθέτει συλλογή που εκτείνεται από το 1850 έως το 1940 και θα ικανοποιήσει όλους όσοι θέλουν να ρίξουν μια ματιά στα περασμένα. 
Εντυπωσιακότατο και άκρως ενδιαφέρον είναι και το http://sepiatown.com, που σας δίνει την οπτική μεγάλων πρωτευουσών, όπως αυτές ήταν πριν από δεκάδες ή και εκατοντάδες χρόνια. Στα καθ' ημάς, θέλετε γεύση από παλιά Αθήνα και γενικότερα πόλεις της χώρας μας; 
Το www.ellada.com/old-athens.html θα σας βοηθήσει να ταξιδέψετε για τα καλά στο παρελθόν και να απολαύσετε φωτογραφίες που πιθανότατα θα σας αφήσουν άφωνους για το πώς ήταν η χώρα και πώς έγινε...
* Αν πάλι σας ιντριγκάρουν οι παλιές ταινίες, ακόμα και οι ασπρόμαυρες του βωβού κινηματογράφου, μπείτε στο www.classiccinemaonline.com. Μια τεράστια τράπεζα δεδομένων, με ταινίες που χρονολογικά φτάνουν μέχρι και τη δεκαετία του '60, σας περιμένει για να την απολαύσετε. Εδώ θα βρείτε ταινίες από κάθε είδος: περιπέτειες, θρίλερ, ντοκιμαντέρ, βιογραφίες, κωμωδίες κ.ά. Αν πάλι θέλετε να επισκεφθείτε τον απόλυτο οδηγό για ταινίες, ηθοποιούς, συντελεστές κ.λπ., που αφορούν την περίοδο από το 1930 μέχρι και το 1980, δοκιμάστε το http://onlyoldmovies.blogspot.gr.
* Αυθεντικά παλιά βιβλία και χειρόγραφα με εικονογραφήσεις και διάφορα συναφή θα βρείτε στο www.oldbookillu strations.com. Αντίστοιχο περιεχόμενο θα βρείτε στο www.bl.uk/manuscripts, που είναι γεμάτο χειρόγραφα, και το http://manuscripts. cmrs.ucla.edu, που θα σας κάνει να νιώσετε λίγο από το... άρωμα στο «Ονομα του Ρόδου».
* Και τώρα, λίγη μουσική: το www.oldielyrics.com σας περιμένει για να «ντύσετε» με τραγούδια το ταξίδι σας στο χρόνο.
* Για το τέλος δεν θα μπορούσαν να λείψουν και τα παλιά και αγαπημένα παιχνίδια, τα περισσότερα από τα οποία ήταν συνυφασμένα με τα «ουφάδικα». Στο mamedev.org θα βρείτε, για να (ξανα)παίξετε, το κλασικό pac man, το bubble bubble και ένα σωρό ακόμα παιχνίδια που άφησαν το στίγμα τους τις περασμένες δεκαετίες.
Καλό σας ταξίδι, λοιπόν, και να ξέρετε πως οι παραπάνω διευθύνσεις είναι μόνο μια καλή αρχή. Ορεξη και διάθεση να έχετε και θα βρείτε άπειρες παρόμοιες, για να θυμηθείτε -ή και να γνωρίσετε- τα παλιά. Καλό σερφάρισμα! 
Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 9 Μαρτίου 2014