Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας

 O γνωστός σκιτσογράφος Αρκάς,αφιερώνει ένα σκίτσο στη ΜΗΤΕΡΑ!

Πηγή:  http://www.iefimerida.gr

Στη χώρα μας γιορτάστηκε για 1η φορά στις 2 Φεβρουαρίου του 1929, σε συνδυασμό με τη χριστιανική γιορτή της Υπαπαντής. Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό
για ευλογία,το οποίο γίνεται και σήμερα από τις χριστιανές μητέρες.  Όμως κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η δυτικόφερτη συνήθεια εορτασμού της 2ης Κυριακής του Μαΐου.

 H Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας είναι κινητή εορτή, (δεύτερη Κυριακή του Μαΐου) προς τιμήν της μητέρας, της μητρότητας και των ευχαριστιών προς τη μητέρα, μια γιορτή με αρχαιοελληνικές αναφορές.
Οι αρχαίοι Έλληνες πρώτοι τιμούν τη μητέρα. Στη γιορτή της άνοιξης έστηναν τελετές για τη Γαία, Μητέρα Γη, σύζυγο του Ουρανού. Είναι η προσωποποίηση της φύσης, γεννά τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα.
 Αργότερα η λατρεία περνά συμβολικά στην κόρη της, Ρέα, σύζυγο και αδερφή
του Κρόνου, μητέρα του Δία και θεά της γονιμότητας. Η Ρέα λατρεύεται σαν η "Μητέρα των Θεών", καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη, που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.


Μία νεότερη εκδοχή της γιορτής θεωρείται η  «Mothering Sunday», η οποία μας μεταφέρει στην Αγγλία του 1600. Κατά την διάρκεια αυτής της μέρας, οι υπηρέτες που έμεναν στα σπίτια των αφεντικών τους έπαιρναν μία μέρα άδεια για να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να περάσουν την ημέρα με τις μητέρες τους.

 Καθιερώθηκε τον 20ό αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών. Η Αμερικανίδα Ann Maria Reeves Javris διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες. Το 1870 η Julia Ward Howe διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν peace and motherhood με σκοπό, τα παιδιά να μην στέλνονται στον πόλεμο.

Το 1914 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Γούντροου Ουίλσον υπέγραψε προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία η Ημέρα της Μητέρας καθιερωνόταν ως εθνική εορτή τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.
H Τζάρβις επέλεξε το λευκό γαρύφαλο ως το λουλούδι-σύμβολο της Ημέρας της Μητέρας, επειδή «το λευκό του χρώμα συμβολίζει την αλήθεια, την αγνότητα και τη φιλευσπλαχνία της μητρικής αγάπης· το άρωμά του, τη μνήμη και τις προσευχές της».