Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Πώς μαθαίνουν οι Ιάπωνες μαθητές να σέβονται το σχολείο τους!


Στην Ιαπωνία υπάρχει ένα μάθημα που όλα τα παιδιά Δημοτικών και Γυμνασίων είναι υποχρεωμένα να παρακολουθήσουν: το Soji No Jikan. Το Soji No Jikan δηλ.  Η ώρα της καθαριότητας, είναι ένα διάστημα 15 λεπτών  στο οποίο οι μαθητές καθαρίζουν τις αίθουσες διδασκαλίας. Aφού οι μαθητές φάνε το γεύμα τους, έχουν 30 λεπτά ελεύθερα για να παίξουν. Όταν τελειώσει αυτός ο χρόνος ακούγεται μία συγκεκριμένη μουσική από τα μεγάφωνα του σχολείου και όλα τα παιδιά αναγνωρίζουν ότι ξεκινά ο χρόνος του Soji No Jikan, συνήθως 1:30 – 1:45 μ.μ. 
Συγκεντρώνονται λοιπόν, στις ομάδες τους και στις αίθουσες που έχουν αναλάβει και αρχίζουν το καθάρισμα για ένα τέταρτο. Και καθαρίζουν όλο το σχολείο, όχι μόνο τις αίθουσές τους. Δηλ. υπάρχουν ομάδες που αναλαμβάνουν να καθαρίζουν το γήπεδο, τις τουαλέτες, την πισίνα, τα τζάμια, τους διαδρόμους κλπ. Κάθε παιδί που έρχεται στο σχολείο έχει τα δικά του εργαλεία καθαριότητας: κουρέλι, ξεσκονόπανο, σκούπα.
Η Ιαπωνία έχει έναν από τους καλύτερα μορφωμένους πληθυσμούς του κόσμου, αφού εγγράφεται το 100% στην υποχρεωτική εκπαίδευση και έχει μηδέν αναλφαβητισμό.


Τα χρόνια φοίτησης στην Ιαπωνία ακολουθούν το σύστημα , που ακολουθούμε και εδώ στην Ελλάδα: 6 έτη πρωτοβάθμια, 3 έτη Γυμνάσιο, 3 έτη Λύκειο και 4 έτη πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Η υποχρεωτική εκπαίδευση είναι εννιάχρονη και καλύπτει το δημοτικό και γυμνάσιο.

Ένα σχολικό έτος έχει τρία τρίμηνα: καλοκαίρι, χειμώνα και άνοιξη, καθένα από τα οποία ακολουθείται από μια περίοδο διακοπών. Το σχολικό έτος αρχίζει τον Απρίλιο και τελειώνει τον Μάρτιο του επόμενου έτους. Το καλοκαίρι κάνουν διακοπές 6 εβδομάδων και περίπου 2 εβδομάδες μετά το τρίμηνο του χειμώνα και μετά το τρίμηνο της άνοιξης. Συχνά τις ημέρες αυτές έχουν εργασίες για το σπίτι.
Οι Ιάπωνες μαθητές μένουν κατά μέσο όρο έξι ώρες την ημέρα στο σχολείο.
 
Το Αναλυτικό Πρόγραμμα της Πρωτοβάθμιας

Υπάρχει Εθνικό Αναλυτικό Πρόγραμμα που υλοποιείται σε όλα τα σχολεία.Το σχολικό πρόγραμμα του Δημοτικού καλύπτει Ιαπωνικά, Κοινωνικές Μελέτες, Μαθηματικά, Φυσικές Επιστήμες, Μουσική, Τέχνες, Εικαστικά, Οικιακά και Φυσική αγωγή. Σε αυτό το στάδιο, πολύς χρόνος και έμφαση δίνεται στη μουσική, τις καλές τέχνες και τη φυσική αγωγή.


Σχολικός Πολιτισμός

Τα παιδιά μαθαίνουν από νωρίς (πρώτες τάξεις δημοτικού) να διατηρούν σχέσεις συνεργασίας με τους συνομηλίκους τους, να ακολουθούν τις ρουτίνες του σχολείου και να υπακούουν στις ηθικές αξίες του πολιτισμού τους. Μαθαίνουν να εκτιμούν και να διαχειρίζονται με σεβασμό την τάξη τους και το σχολείο τους μέσω καθημερινών εργασιών,. Οι μαθητές ενθαρρύνονται να αγαπούν και να πιστεύουν στις κοινωνικές ομάδες τους, π.χ. την ομάδα της τάξης τους, της ποδοσφαιρικής τους ομάδας κλπ.
Η κουλτούρα της διδασκαλίας στην Ιαπωνία διαφέρει σημαντικά από εκείνη των σχολείων στη Δύση. Οι εκπαιδευτικοί πιστεύουν στην ολιστική εκπαίδευση και θεωρούν ότι είναι καθήκον τους να επικεντρωθούν σε θέματα όπως η προσωπική υγιεινή, η διατροφή, και ο ύπνος πράγματα που συνήθως δε θεωρούνται μέσα στα καθήκοντα του δυτικού δασκάλου. 
Οι μαθητές διδάσκονται, επίσης, καλούς τρόπους, πώς να μιλούν ευγενικά, πώς να συμπεριφέρονται στους ενήλικες, καθώς και πώς να σχετίζονται με τους συνομηλίκους τους με τον κατάλληλο τρόπο. Μέσα στη σχολική τους ρουτίνα είναι επίσης να μαθαίνουν τις δημόσιες δεξιότητες ομιλίας δηλ. ρητορική!
Πολύ συχνά, ακόμα και στο Δημοτικό, οι αίθουσες διδασκαλίας μένουν χωρίς την εποπτεία των εκπαιδευτικών και η επίβλεψη γίνεται αποτελεσματικά από ομάδες των ίδιων των μαθητών.
Στα δημόσια δημοτικά και γυμνάσια, το μεσημεριανό γεύμα (kyuushoku) παρέχεται σε τυποποιημένο μενού, και τρώγεται στην τάξη. Σχεδόν όλα τα γυμνάσια απαιτούν από τους μαθητές τους να φορούν σχολική στολή (SEIFUKU).