Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Ίμβρος: Επαναλειτουργεί το ελληνικό σχολείο μετά από 50 χρόνια

Άνοιξε και λειτουργεί, έπειτα από μισό αιώνα, το δημοτικό σχολείο των Άγιων Θεοδώρων στην Ίμβρο, αλλά μόνο τέσσερις μικροί μαθητές έκαναν την εμφάνιση τους, παιδιά της ελληνικής κοινότητας του χωριού το οποίο απέχει περίπου 4 χλμ. από το διοικητικό κέντρο του νησιού.
Πιστεύεται ότι και άλλα παιδιά θα εγγραφούν τις επόμενες ήμερες.
Το κτίριο του σχολείου επισκευάστηκε με έξοδα του Ιδρύματος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας η οποία προμήθευσε τα βιβλία και όλο τον σχολικό εξοπλισμό. Το τουρκικό υπουργείο Παιδείας διόρισε δασκάλα την κυρία Άννα Κουζουμά, η οποία είχε φύγει από την Ίμβρο πριν 36 χρόνια και επανήλθε πρόσφατα.. Θα διοριστεί και ένας ακόμη δάσκαλος. Διευθύντρια του σχολειού ανέλαβε η κυρία Παρασκευή Βερβέρη, μόνιμη κάτοικος του νησιού. 
Η άδεια που έδωσαν οι τουρκικές Αρχές αφορά το σχολείο των Αγίων Θεοδώρων, το χωριό όπου γεννήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Το σχετικό αίτημα είχε υποβληθεί επισήμως προς τις τουρκικές Αρχές το 2011 από μέλη των κοινοτήτων της Ίμβρου.
Η ιστορία του σχολείου δείχνει την τραγική μοίρα της ελληνικής κοινότητας. Ο πληθυσμός της έφθανε κάποτε έφθανε τις 6.000. Σήμερα ζουν στην Ιμβρο λιγότεροι από 200 Έλληνες, ηλικιωμένοι οι περισσότεροι, καθώς εξαιτίας της καταπιεστικής πολιτικής των τουρκικών κυβερνήσεων μετανάστευσαν σχεδόν όλοι τα χρόνια που ακολούθησαν τη δεκαετία του ‘60.
Το σχολείο αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να επιστρέψουν στο νησί οικογένειες με παιδιά από την Κωνσταντινούπολη και την Ελλάδα, εκτιμούν κύκλοι των απόδημων Ιμβρίων, που αναμένουν να  ενισχυθεί η ανακάμπτουσα τα τελευταία 10 χρόνια κοινότητα του νησιού και με νεότερους ανθρώπους, ώστε να ανασυσταθεί εκ νέου ο κοινωνικός ιστός.

  Πώς έκλεισαν τα σχολεία στην Ίμβρο
Στο νησί του βορείου Αιγαίου, στην έξοδο των Στενών των Δαρδανελλίων, λειτουργούσαν ελληνικά δημοτικά σχολεία σε έξι από τα επτά ελληνικά χωριά, στην Παναγία, τα Αγρίδια, το Σχοινούδι, το Γλυκί, τους Αγίους Θεόδωρους και το Κάστρο. Λειτουργούσε επίσης και ένα κεντρικό Γυμνάσιο.
Τα ελληνικά σχολεία της Ίμβρου, έξι δημοτικά και ένα ημιγυμνάσιο, έκλεισαν κατόπιν ειδικής νομοθετικής ρύθμισης το 1964, με την οποία οι μειονοτικές αρχές υποχρεώθηκαν να αποδώσουν τα σχολικά κτήρια (τόσο τα προϋφιστάμενα, όσα και τα νεόδμητα τρία νηπιαγωγεία που τελικά δε λειτούργησαν ποτέ) στο τουρκικό Υπουργείο Παιδείας. Στο σύνολό τους άρχισαν να λειτουργούν πλέον ως δημόσια τουρκικά σχολεία.
Ας σημειωθεί ότι το 1964 οι μαθητές των μειονοτικών σχολείων ήταν 550 στην Ίμβρο και 170 στην Τένεδο.
Το κλείσιμο των σχολείων είχε ως αποτέλεσμα τη μαζική έξοδο των οικογενειών με παιδιά από το νησί.